Skip to main content
The largest online newspaper archiveArchive Home
Kansaske Rozhledy from Wilson, Kansas • 2

Kansaske Rozhledy from Wilson, Kansas • 2

Publication:
Kansaske Rozhledyi
Location:
Wilson, Kansas
Issue Date:
Page:
2
Extracted Article Text (OCR)

ku zaial pfed nfikolika Toky prakti-cky feiti pan Jan Pfeifer Noble. Pan Jan PejSa odejel minul6-ho tydne se svou manielkou do Ellsworth, aby tamniho 16kafe dra. Geneseo, kde zapofal se stavbou no-vd residence a hospoddfskch budov na pozemku, kter tarn pfed roky zakoupil, a kamz se mini pf iSti-ho podzimu nadobro rodinou odste-hovati. ftdd "Kalich," C. S.

P. S. Holyrood zapocne co nejdfive bo stavbou svd vlastni sin5 severni 2d-sti msta, Ndrodni sin rozloze 36x 80 jez stavSna bude kamene. kter jii tmui ueli nachdzi se na stavcniSti. VSimn5te si ohldSky "Little Sultana" doutniku, kter je vrobkem holyroodskm a dobr6 kvality.

Hledd se Josef Stehlik, ktery bval Bremen, Kan. se hldsi bud! sdm, anebo nechC nm podd zprdvu, kdo by nm vdl. Jest to dule2itd a dd se pfimfend penS-2itd odmena. Pite na Fr. Pecinov-sty, Hillenberg, Kan.

20x1 hy pbzdravil. Mil6 ndm bylo setkd-n( panem Cenkcm Sekavcem. Pani Frank Dlouhd stala se odb5ratel kou 1. 1. a sdlila ndm, 2e manzel je-ji jii nastoupil treat, ku kter6mu byl odsouzen, na GO dni do okrcsniho v5-zeni, jelikoz f.hodou okolnosti dokdza-lo se, ze proddval opojnfi ndpoje, ac pr jest bez viny.

teze pftfiny mu-sel uniknouti pfed stihajici sprave-dlnostl pan Frank Dolo5ek a pfito-mne zdriuje se Kansas City, Mo. Pan Anton Pokorn byl t6ho2 dne ponkud churav, avak pilne zamSst-ndn ve svd 16kdrn5. ZvldStS prohlMl jsem si jeho hojn sklad zlatnick6ho zbozi a ruznych Sperku. Hovorem panem J. II.

IIakou pookfdl jsem pfijemng. Pan Vanasek t6ho2 dne o-dejel do Kansas City za obchodnimi zdleiitostmi. Tez pan Anton MatouS byl ve mestS, pfi cem2 seznal jsem, 2e md umysl odejeti jet t6ho2 dne I Pan Frank Doubrava opravuje svou residency na nil fdsti pfestavuje. ee do pHzne voli-5i, jako pro ufad okreani-ho navladnlho pro okres Ellsworth na listku a iadam pFizeA voliu pH nairhoTint 6ekan-cu pro tento ufad dne 2, srpna 1910. 14-15 H.

H. HARRISON. Na smrtelnlky upletcnd je zld raetla nemocemi ruzn6ho druhu. PHjdou anil se nadgjeme a provddl na nas sv6 Jsme-li mladf, vzdorujeme jira a umime se tak tro-chu brdniti, jsme-li staH, tu snaze se jim poddavame, aneb si to jen mysllme. NejhorSI vak ze vech techto metel jest "revma." Tou trpl velikd lidi.

ve staf 1 musl. uiinky t6to metly snd-Seti, jest pan "otec" Gregor. Minul6-ho tdne chodil holi a choval dobr umysl koupiti si jiH berle. PJes to vesela vzdy mysl neopustila ho i kdy2 "brabenci" (jak tomu on Hkd), zadali po jeho tSle jezditi. Branil se ulehnuti a to bylo jeho itSstim (jas mi pravil), nebof jednoho dne pfije-la do Wilson tlupa cikdnu a ve sta- V7ILOON, KAUOAO, obchodnicl obllf, nh, hospodafskych trojlch a dobytkn.

NJIplf coloradsk uhlf vldy Uaobl. drubjr Monarch. Sunihla a Lifnlta. 'Til uhll pro parol atroja. Hospoddi'sk stroj a Bulck Automoblly, jako Hodcaaory klaaoyky a aoaoTky.

HrIM Vaa Brant, trilly diakorl I batkori. John Daara. Bmaraoa root Lift Oang A Sulky pluhy, dlako-rl 1 hraaor4 briny. vrhV'ana, Peter Schutler, Newton a Now Molina roay. Kratierovy krytl na Jediiho nebo dva konl a Jadnfm nab drlma aadadly.

Kofiak postroe ieleznti 1 plcchov tiodobl a vftbeo via. co (armor do hoipodafatvf potfebuje. Elevator na polodaf otraal a drlhy, nejvltil mletl. JL X. JL 4-M jm.

Pfedpisy se peilivi vyhotovujf, nebof mime dlouholetou zkuSe- nost pfipravovini Wko. Mame leko, toiletnfch pfedmSto, nastenndho papfru, doutniku, tabiku, dmek a cukrovinek. zmrzlina ovocnou Sfdvou, kodakfl, zlatnickdho zboii, rekorda atd. a mm mm j. roitomy, i6Udrntu, uoiyrooa, uoua.

Kazd6ho roku uhofi nejmene 25 akru 8v6ho pozemku a jak a ndmi sdSluje, vyplaci se mu tento zpusob farmafeni. ObzvldStS Toce minu-lm, kdy fddily krajinS nat hesen-sk muky, jeho pfienicnd uroda na pozemku byla jednou nejlepSich krajinS, kdezto na pozemku, 'ktctf uhofen nebyl, byla pSe-nice znafnfi poskozena hesenskmi "Oroda pozemku tihofe-n6ho vydala mu prumfirem 25 po akru, kdezto na ostatnim pozemku jen asi 1 az 10 Mimo to u-hofeni jist6 idsti pozemku poskytuje vhodu, ze mozno kazdho Casu se pfacim poli vSnovati a tak zavca praci bti hotov. Upozoriiujeme na tento zpusob nae krajany, neboC neni bez duiezitosti torn se pfe-svdditi a zdjmu vlastnim pokus Ciniti. LetoSni uroda pana Pfeifera jest jednou mejkrdsne'jSich kdy na jeho polich vypestench. "Little Sultana" jsou nejlep- i doutniky trhu ku koufetti.

20x25 Minuleho tdne odbvala se svatba pana Jos. SchdnSlce blize Syl van Grove se sleSnou Hikess. Bla- hopfejeme. Na pana Jak. Lilaka uspofdda- li pfatele minulou sobotu podafenou pfe'kvapenku.

Cetnd spoleCnost bavi-la se pfi hudbS a dobrem moku vel-midobfe. "Hound City barvy" mohou bti ponSkud draiSi, ale 1 Phillips Bros. Somer." 13-lr Minule odbyval se na farme pana V. Jilky vseobecn pik-nik. Pani Ed.

Piirma od Kanopolis byla po n5kolik dni ndvstSvou ro- sveho otce, pana Jana Purmy. Kufte "Little Sultana" dout niky, vyrdbne Holyrood. 20x2S Na letni prazdniny pfijel ze Salina do rodiny sve matky, pan Ed. Sneider. Pan Chas.

2aloudek byl ve Wilson navstevou rodine sveho btce pana Jana 2aloudka a pfdtel. Pan Vaclav Vesely odejel minule nedSle do Kansas City za obchodem. Prvni tf idy ldkdrnu, veik v-bSr patentnich 16ku, barvy na pfe-barvovdni ldtek, jakoi i potfeb toi- letnich, jako voiiavek a pod. Recep- ty se vypliiuji nejvStSi p66i. A.

Zeman Opera Blocku. 7-tf Mistni red. t. 1. byl minuleho tydne obchodni zdlezitosti Ho lyrood.

Cestou mel jsem pfilezitost pozorovati dozravajici urodu psenit nou, kolem Wilson az temf Pala-cky, ne prilis velmi id-kou a po vetsin travmami zarostlou. Teprve od pozemku pana Vojtecha Rence, kter mimochodem feceno md velmi urodu psenice, bylo Ize pozorovati ohromn rozdil, jakA zde krdsnd psenice se uTodila. Pfi za stdvce pana fienfekde jsme byli manzelkou velmi pohostinsky pfija-ti, dovedel jsem se, ze na Palacky je malo kterd. psenice tak bidna jako kolem Wilson, snad pro to, 2e pozen ky zde jsou ve'vysi poloze. torn ml jsem pfilezitost se dalsi cestou Holyrood.

Vsude byla psenice. Bylo mne sdSleno, ze celkem asi tfetina penice byla zap rana, ale zbyle tfetiny daji dvoj ndsobnou urodu a jsou mnozi, ktefi tvrdi. ze podobne pekne urody tech ji2 dlouhd leta nebylo. Te2 stromovi slibuje vydat nou urodu, zvlast.fi bxoskvi a jablek. Holvrood shledal jsem se cetn mi pfdteli, psobnimi i pfdteli t.

1., ktefi bud! obnovili. pfedplatnd, aneb se stali novymi odbSrateli. Jsou to mezi jinmi: pan Frank Doubrava, kteH mn sdfilil, ze byl nucen zavez ti syna-sveho Stepdna do St. Louis do tamniho sanatoria, ku leceni ob' nv nohou. kterou ji2 po dva roky Mayera hledal pomoci vlekl6 nemoci sve manielky.

Chcete-li stavfiti stavenl, sfr-ku, maStal aneb cokoliy jin6ho. pKjcfte do dfovnlho skladu Weber kdel vim ochotnS poslouii. 31-tf MinulSho tydne obdrzel zdejSI roraicky elevator cety ieleznicni dobrSho uhli. Pan! Frank se svm synem by a navStSvou rodin pana Jana Kepky. or DoTolujeme si ct.

krajanum omimili, fe jsme nai drevahkj sklad Weber a Peirano do valeho drevafskeho skladu Heath Sons. PfijJte sobe prohlfidnouti naie obrovske zasoby. 33-tf Pan L. Stehno zahajil cranost za pHcmou otevfeni cesty bliBe jeho pozemku okresu Lincoln, kterou ma se mu dostati pfilezitosti, aby sye" dltky mold posilati do skoly sv6ho Skolniho distriktu. Timto dovoluji si oznamiti, 2e jma.

eekancem ufadu okresnflio Skol-dozorce na listku ti tfekance do t6ho2 ufadu doporoufcim se pftzni volicu. 17x11 PROF. H. COO VER. Sienna Anezka Piclinerova vv-pomaha" domacnosti pana Vaclava VeselSho.

Pan Jan Kaplicky zapocal se stavbou nove residence na sv6 farme bli2e Holy rood. Timto dovoluji si ze jsem cekancem ufadu pisare distr. 8oudu na listku 0-kresu Ellsworth a pfi jmenovni ce-kancu odporou3im se do pHznS voli-5fi. 14-15 JAMES WILSON. I Uvdofflttji timto, 2e jsem Sinnost svoji jako zubni 16kaf Ellsworth, Kansas a mam ufadovnu svoji budov5 "Willington nad obchodem Ellsworth Drug Co.

a dflvegSi mist-n'oeti dra Jolley-e. Jsem hotov vSecbny price do oboru me-ho nMezejid. Moji praci VzornA obslu'ha. 14-52. DR.

A. C. EYMAN, zubni Ulcar. Dr. E.W.

Kendal! zubni 16kaf. WILSON, KANSAS. Vykonava vftecnou znifinosti vSecky price do oboru jeho naleieji- ci. xlr CENY MtRNfi. TELEFON fcjslo 148.

Zavolejte kdy kollv, obdriite od povld ve dne 1 nocl. Dr. r.1. R.Tinkham zvSrolikof a ranhojiS. 43rl WILSON, KANSAS.

DoktoN O'Donnell Galnsy Itfkafl ranhojiei. Rychli a dokonald obsluha. WILSON, 26x52 nolnicdy Elovotor Wilson, Kansas. barbae aejrStK ceny pSe- nici. nejlepSt tipadni uhH weeny nejnlHf.

Mime tI na klad uhH rf- chodn( pro mlitlCky, PJTte Well. ViKBri, mitei. TftETt MMk rai mm Prvn a jedind kniha kuchafski Americe, sepsani, ze zkuSenosti praktickou hospodyni je rostech, jak nemoci a brabenedky bude, nechal'si hddati ruky, pH temz malem by byl pfiSel svou "portmonku," ale zavcas asi se u-zdravil a ztratf zabrdnil. Pan "otec" Gregor tehoz dne zaHl spokojenosti a zapomnl i kulhati. UT6domte si laskavS, ze jsem kandiditem' pro uf ad soud-ce okresu Ellsworth na republikan-sk6m listku pfiStiin gmenovanl de- kancu tohoto ufadu dne 2.

srpna 1910. 14-15 A. SIDNEY CHASE. Pan Vaclav Vopat od Ellsworth bvl ve Wilson a obchodem. "Little Sultana" jsou vyrabene nejlepSiho, a nej-5istsIho listi tabakoveho.

20x25 Pan Vaclav Kotas dlel ndvstg-vou rodine pana Vaclava Birky blize Geneseo a pfi torn sdenl se mnou, 2e krajinS on'zavladla od njakeho casu aiova moda pokryv- cach muzskych hlav, "bonetu." tw Mame uplnou zasobu konskych postroju, oboj'ku, biu atd. 19x3 MASOPTJST BROS. Dovidame se, ze minuleho ty dne odbyla se ticha svatba domacnosti pana J. Branta, kde zenil se tehoz pan Vaclav Brant. Obfa-dy vykonal rev.

J. M. Vondrdek. Blahopfejeme. patek minuUho tydne opo- zdil se ranni osobni vlak od ik padu celych 10 hoin, tak2e pfijel po 7.

hodine Tecer. Pfiinou teho2 ipozdSni bylo vysinuti se nakladniho vlaku blize Hugo, Colorado, pfi cemz trindct rozbitych tozu zatara silo jinfm vlakum cestu. UvSdomte si laskavS, ze jsem kandiddtem pro ufad okresniiho pisa fe na republi'kanskem listku okresu Ellsworth. 2ddam zdvoHle vdS hlas pfi navrhovdni ceikancu pro tento ufad dne 2. srpma 1910.

14-15 FREEMAN AI.DEN. Na den zdobeni hrobu dlel ve Wilson za svym povolanim pan Fred H. Ermis. Bylo nam potfisenim se 3 nim sejiti. Pani J.

Ivruppovd se svou se-strou uastnily se slaynosti hrobu ve Wilson. Dovoluji si ct. obecenstvu o-zndmiti, providim 162eni yeSke-rch nemoci oSnich die nejnov5j8ich vSdeckch zdokonaleni. NavStivte mne. 7-lr.

DR. GAINEY, Wilson, Kansas. Po delsi 2as hovofi se mezi zdej-imi rolniky otazce uhofeni jistch fasti poll po pfedchazejici vydatne urode psenice a v5tinou md se za to, ze by uhofeni nebylo nijak na skodu ndsledujici urodS. Duvod temu2 maji, ze 5astm osvdnim jednoho a t6hoz druhu plodiny se pole znacnS vysili, obzvldt byla-li uroda pfed chdzejiciho roku vydatnd. Tuto Ux- na sklade upln jbh patentnich Sodova voda a chutna limonada, EE EE Jeat to Jodla? spla, kterfi jest psin vihledem ku potfebim ieiko- atnericke domicnotti a ne patisk spiiA vydimf ch Cechich pro pan-skedomy.

Jest to ledlny- pla, die ktereho kaidi hospodyfika i zaiiteinice cLutni jfdla mdie pfipravovati. Jest to edlny spla, kterlmi nalezajl se jasne a pochopitelni po psane pfedpisy pro pffpravn po-krmu americkf ch, jskol i ieskych. Jest to edlnt? spls. ktermi skoro bei vminky viech pf edpi- su uvadeno jest mnoistvf potf ebne kdekoliv tnoino na kofKky a liiky. a tedy na Ukove" miry, Jeni kuchsf- ka mi stale po race a kterfnt dobfe rozumf, Jest to fedln spls, kteryl ilplnl ryhovl potfebim a poiadavkam esko-americkVch hospodynik.

Cita S20 stran a obsahufe 1013 roznch pfedplso. TiskArna St, Omaha, Nebr. EE 127 stran mooba yyobrazeolol 1 NiSODNl DOMACl KUCHARKA CCNAH Clsteini ze zkuienosti vlastnf septals iisteini die Jinch pramend po vyzkouienf upravila paai Marie Roslcka. Ke koupi viech Jednatelu, Ceaa dobfe vizaae ve ve- Jakoi i nakladateiu. skovem plAtne fl.OO.

NArodM 509-511 So. 12th SuQiy Anfonius Podudnstiy Spls tento obsahuje tolik rouhaveho, ale pfeoe tiepokaleneho bumorn, jako ladnajlna price to ho druhu. Jeit to parafrlte legendy etejnojmennlm "ivitol," jak na nl maji pohliletl evo-bodorayilni ltd! a taot, kdol tfeba jelte kolisaji, ale jsou jii na ikoku svrhnoutl ae sebe Jalmo olrkevni. Jeit to jedno i nejleplioh dM cemfellho cesko-amer. lurnallity Jana Vrat.

Capka. DruhtS vydanl. Cena 35 contfl. I kaapl vlach aailcfc Jadaatelft. CifCf TUtifM, Cra, Htbe trpi, Pfejeme aby se zd-.

Get access to Newspapers.com

  • The largest online newspaper archive
  • 300+ newspapers from the 1700's - 2000's
  • Millions of additional pages added every month

About Kansaske Rozhledy Archive

Pages Available:
8,255
Years Available:
1906-1914