Skip to main content
The largest online newspaper archiveArchive Home
Kansaske Rozhledy from Wilson, Kansas • 20

Kansaske Rozhledy from Wilson, Kansas • 20

Publication:
Kansaske Rozhledyi
Location:
Wilson, Kansas
Issue Date:
Page:
20
Extracted Article Text (OCR)

DceruSka pisatelo tfchto TREGO CO. Cute, Itas. bo ji2 opet jvozdravila, tak fa mu2e i bkolu zaso navetvovati. cttd aa HMQ IE I Pan Vaclav Braddy, jsa na ce- II Pan Anton Kasal od Ravenna, Xebr. byl zde na prohlidce pozeiuku Bt5 Denver, do Wilson, Kansas, zastavil so naSem mhiS a sde- a pfekvapil pisatele svou ndvitCvou, Budoto Dofrooouat novo Iiamna loval, 2e Uoloradu jest pro dSInlky 8p0lu panem Rud.

Horalem, ne zle, jehkoi pry nenl prace. deU 31. ledna. Pan Kasal jest u- I Vobchodu Josef a Bachury na- krajan a zakoup! pr lcznete zdsobu cerstve'ho zboii vSeho Trego okresu pozemek, vSak ale ne-druhu. Pfijdte si prohUdnout naSe pfesidll jelikoi jeho man Pozn.

red. Zprivy tyto do-Sly pozdS pro ftslo miauleiio tydne.) Dne 29. ledna zemfelo nemluv-fiatko manielum Sklenifckovm a pohfbeno bylo nedfili dne 31. ledna na Cesko-nirodni hfbitov. Pan Mottl pronesi dojemnou fee dome emutku i na hfbitov5.

Maniel6 Sklenickovi nechC pfijmou naii eoustrast. naSem statu jest Cim dale tim pf zakon obocnem, Skol-stvl, Pitky do 15 let musi. Skolu piln; navSt5vovati a se tak '-1 zboii, dfive neili koupite jinde. Za ielka se nechce stShovat. ifarmafsk6 vrobky platime nejvySSi Ve itvrtek 28.

ledna zemfela cenu. man2elka Dana Jana Salina. souseda Pan Janda starSl byl na sve pisatele tMito na zanSt plic. "HVCOVIW?" Potfebujete-li kamna vjhfevna, kupte Bob5 ty ktert jzou trvanlive a kter6 davaji mnoho tepla pfi nejmenSi ipotfebi uhli. My mame kamna yzoru: Poninoulor" Zveme vds prohlidnuti aobS tyto naSe kamna a my vim dokaieme jak i penize mniete pfi koupi ufetfiti.

deuutk Shepherd ELLSWORTH. KANSAS. farmfi ve stfedu tden, aby dal do Pohfeb odbval se na fivdsk hfbitov ppfddku krmivo, kter6 mu vitr roz- 5 mil od mesteCka Ogallah. Vitr nadSlal okoli vice Ve Wakeeney rozSifena po-Skod neili 8e myslelo. Povalil n5ko- vest, ie Ellis plati se za kukufici lik vStraku, odnesl kulny na stroje, 60c.

za bufil. Pisatel tohoto rialo-rozhazel Btohy krmivem, tak ie a naklad knktifice a vypravil Be anad nezustal ani jeden stii Vozy pfedmin. tyden do 14 mil vzdalen-a kociry zanesl do rokli a jinjch ho Ellis. Pravdou jeBt, ie Ellis Skod zpftsobil. plati za kukufici ceny dvg a sice rol- tctotcootoocooooocooitoeete Pan John Konoel rodinou byl nici, ktefi musi kukufici kupovat, ueueje, rausi roaice piauii poKUiu.

Zakon ten aer obchizi jak jen bo muie. Inu, rodiSe si myall, 2e ditkira jejich nemi kdo co porou-ieti a tu jakmile dosihne 15. roku, jii vice dojkoly nejde a jde-li, jest to fidty pfipad. A pfece to maji rodiee BtejneY dane se zaplatit musi, at Skolu navStSvuji anel? ne. VSak mnozi ditky sve do Sko-ly neposllaji a musi tyti na to zakon, kter by jepfinutil.

A pfece jest to akola, kterou ditko ma Col pak kdyby te poZadovalo na ditku 40 centu me-siCnS, aby navStevovalo ceskou Sko InaSem mestS obchodovat minuly plati 60c. a elevator plati 55c. El- GenMM Baals piltek a je Bam nebof dee- lis jsem se seSel 8 panem Papeiem, ruSka jeho jest zdrava a roste jako rolnikem kter usazen jest 8 mil lilie. jiinS od Ellis. Mimo nSho jest BUflworth, Kancao.

i. trj. nr a i tam osazeno p5t cesHch rodin. Ta-Pan John Krhut od Wody byl aA a miIlW. Mtvtet taaka okrc TJnrorth.

Jedlni nirodol butte naSem mst8 nakoupit zasoby. Pan I hi. wtk. tal )m 9o4 iflalm doMrtm Hitet Bpoffek BUM, ntn waf wnmsu- Krtiut vtortnl nejvStSl droW na Do kufici tomto okoll a jeet stile pil- fc ne zamestnan. Lj-jcxi tm i.x 4oa)iMti4MilMMTktaftllehBUllttBitUM.

lu I Zadn zakon vSak nestava, ie do ceske Skoly chodit musi. Proto by bylo nejlepe, aby ditky platily Take pan John Hladek byl ne- aa Treiro xlglo n7 zCb.t fAdnl. l.B.WwtfU,iNMte. minwinwir BIDITBLi: mocen minul tfden, tak ie byl nu- Kdvi igem mu sdxliL 2e nAx co Rid Kansasky Rolnik Cen UlehnOUti. Lfinrpmno 7iKoti, L4nr k.

Trini ceny Josefa Bachury de pozustivati deklamaci a solo- mintiiy tden: Vejce 30c. tucet ma- ych vstupu, sdSlil mi, ie musi pfi-slo 20c. libra; slepice 8 ai 10c. libra; jet, kdyby Sidla padaly. fadu psenice 96c, busl.

Trego pfijmuto bylo za minuR rok sedm novj'ch 61enu, tak ie fad Hti ro in. MllttOMHitM jii 22 lenu a Slenkyfi. Tak se ny- ELLSWORTH a KANOPOLIt, Kansas. 7 DAfinMlf Tnnnfv ni 8Plnuie to 0 Prvni osadnici to miml dobfe a spravne, kdyby se byly vfiechny fidy zavizaly, ie za-pravi co na pfijde die clenstva, byl 'by musel fad Kansasky Rolnik zaplatiti plnou polovici vloh, nebof jest tak siln jako ostatnt tfi fidy dohromady. Proto jest mi to.

ie nabidka toho fidu byla za-mitnuta. ftid ten ale nezdstal sta-ti a zalo2il sam Skolu na dva mfsice na zkouSku a hodli vyucovinim po-kracovati dobe prizdnin obeenich Skol. Jak dopadla zkouSka, to ftid Kansasky Rolnik jest zde jedin, kter pofada u-Slechtile zabavy ve prospech sv6 po- yem okolnosti uskutenit nemohli. V. pfitomne dobe zaseda krai- II Ve Wakeeney kazdy vi, kde jest skf soud okresni radnici Belle- Starving vSak ale jinde ne.

ville pfi na porotS zaseda- Jest to homolovita vysoCina 2 mile 1 ji krajan Eman Jakubovsky obce vychod. od Wakeeney, delici vody fi Jefferson a Havel Kauer obce cek Sahnky a Big Creeku. Starving Hill jest pamatnym tim, ze letech VELKtf obchod, ve kterfm malete naldzti v8e, co hledlte za sv6 ceny. My mime nejvStSi zisoby obchodnfho zbo-if na skladS okresu Ellsworth. My zaruJujeme, ie naSe ceny jsou tak nizke a ve vtfm poitu pffpadn niiSf, nei ony jei moiete platiti.

Velkj prodej a maty uiitek je nattm kvsem. PfijcTte sem, pfejete-li si obchodnf zboii za nejniHi ceny. My mime hlavnf stan pro od6v, otfiinf zboii, obuv. klobouky, fcopky. ndbytek a koberce.

NaSe zimni zdsoby jsou dobrm obchodnfm zbo-iim za nejniiSf ceny. PfijcTte sem a udfclejte si nas po do-macku. My jsme radi, kdyi vis uvidime, af jii koupfte iili nic. Mime odpocivirny a iekirny pro dimy na hofejSfm po-schodi. Platime hotovmi za mislo a vejce.

nis shledite, ie se mluvi cesky, angiicky i nSmecky. tf Uspofite-pcnhe, budeti'li zde obehodovdti. Pisatel 'tSchto zprav ohlasil Ctyficatych, kdyi kongres Spojench idivno. ie ztratil Dknou kofiarovou statu oteviel poStovni cestu Kan- kladny a pak na rozhcne dobrocin-ne uCely stedfe udeluje. Tudig i tf ikrvvku na cestS domovu Cuba Basem stAla zde vojenskd potovni kdyby byl spolecny vybor se usnesl, 5emusi kaidy 61en pfispSt 10 centy a maniele Will.

Brozovi obce stanice, na ktere byl velitelem kapi-Fairview so iii lifihldsili. ie po- tan Trego, po kterem jest okres po msi5n, bylo by se to zaplatilo po. kladny fadu za vsechny leny na- WnX il navrtili jmenovan. Draha Union Pacific jednou. Kdyz fad podporuje stedfe bez nahrady.

Za' laskavost jejich jede jovne pfes, jen u.same homole nechf-nfiimou dik nisatele i ieho sv- vyhyM jih asi.100 yardfl. Ze ufiele, nalezne pak.vi- na. ktermu nokrvvka nalezi. Starving. Hill jest krdsn4 vyhlidka ce ochotniku a kde jen mozno radi 4- xuoiw Wa-A BinU aooKoii.

mile na prmiaa iz mu Poctiva obsluha, VMy najnilSi cany, Richter a Sekavec, Celtf prodavaii. Je-li ale opak toho, tu zustane ve stati. Poklad- a nMlnHteH vzdalenou farmu pana Strddala, po minul irt wbidn MpnnvA znnlatl im ui, a nKQ lozenou naa uig ureeKem iarrau p. Wtwmrnmfwwmr rf- I 1 4 I XVd-llDiioiV IL 11UMUCUU. uuui.

Kr -n i-r- i .111 vi nvi musi, ngkdy ai $1.50 meating a na Ant. Havel, Frank Bednaf, Jan Se- u10Ja? VKf, dobroCmnV Ucel Se nflSDetl mnohO LlUXil, VA.1- Snlrla ueji-penujr naj. ojbwb ibuuu, Kujr padala iinovatka. bvl hai tento ia- Dne 2. unora spojeni byli vo- gtHbrrif a nic bych se nedivil, kresni radnici Belleville manzel nemuie.

Co by to udglalo tomu fidu, kdyby alespoii jednou za p5t let uspofadal jednu zdbavu? Co se tySe toho pfemrtn6ho platu u- kdyby-m nem na afe-vystaveli ca-j pi hnizdo. V. Hubdlek. skym poutem probatnim soudeem TTnnmmi nntl TTn Trtl TTnrVo OVT1 9 citeli, myslim ie by se to bylo na-A1?" Tv WW MAi ftiiMr Jchvalne znimch manielu Eman pravilo, 'nebof fidy 2iikuv Dub a VAclav Veseiy, Olchod grocerni a stfiznt IHupkovfch, usedlch bliie Narka, Kansasky Rolnik se usnesly, aby se se slecnou Zofii Lahodnou, dcerou Mim na skladS vsechny potfeby tAwA chvalng znamfch manzelu Karla a pro domicnosti a hospodafstv. rr Pfijdte, usetffm vim jeStS penize.

postaraly ty dva fidy. Dale pak Uilc. uvuu pojedete-li nJkolik dobrch mil do naSeho storu, abyste zde obchodovVli. Mame nejvStsi zisoby okresu a na- ceny jsou nejniiSf. Sth4ni zboii.

Satstvo, modistickd zboii, obuv, klobouky kiarpety, drobnosti atd; atd. PALACKY, 46xlr KANSAS by se vidglo, mi-li se vyuovat 16- den nebo dva dny tydnu aneb mi- 4 se platiti tolik-uciteli, aneb Mladf svobodny ni krajan a Doctor H. C. Mayer, lkaf a ranhojicV se diti pf ilezitost jinemu uSiteli, obchodnik, pan Vaclav Seip Belle kterj by-snad fidftm lepe vyhovoval, ville, kter. minuty ochuravel, LeSeni zastaralch nemoci je moji zvliStnosti.

46-1 r. atd. Vzdvf nic ureiteho nebylo u- taK ze nucen byi vzaati se po neja- Mluv ise Cesky, nemecky a angiicky. Chctme se pokusiti Vis I t-i 1 i y' 1 1 dSlino, fidy sS dohodovaly mezi se- Cas obchodu, op5t se pozdravil, USpOKOjiti. riaiim noiovc za pioaiay a ktere'hokoliv grocernfho obchodu plati tolik jako hotove.

bou a ziroveii a bvlo by vsak do obchodu, kterem byl po ELLSWORTH, KANS. n. d. kreds a son to stejn6 vzalo jetS nSkolik ned5l a nejak cas zamestnin, se asi sotva tfeba i mesicu, neb fady mely ruz- navrati. Uznava, ie pro jeho zdravi Nibytek, karpety, nistinnV pa- am in II ne nivrhy a ty bylo tfeba vyfiditi, bude prospenjim pracovati ve vol pfr.

Pohrobnictvl na( specialitoo. neili by se bylo zapocalo vyuco-jne pfirode. 9 ISLLSnUKl n. KANSAS. vinim.

Nyni ovsem jest vse to Ve6er dne 6. unora pof idan byl Te1fonv: fslo 182, 154 a 254. 4rl Ellsworth, Kansas. tarn a take velmi pochybuji, ie se to sini fidu' Kansasky Rolnik, 5islo Bratri Cizkove, di tak lehce napraviti. 52, Z.

C. B. J. bliie Cuba pies, kte- Karel Chruma. tdsil se velk6 nivtv5 za uemko-1 vini 2esk6 kapely Hilkovy.

Manielka pana Emana Kopsy trodnl Pomcf Kuchafha Cesko-AmericM, bliie Belleville, jakoi i jeji stargi sy- nla.1f n1nnl(UtrntaA mlinm mtati ill Ttehn draha dobyuft. arooei kbm nicek, ktefi jsou oba jii dels! dobu Trl nejTyll! trffnl etnj churavi, befou oba obSas lazenskem If im vlaha draha aMn4bo rarriha nal(it nleh tn nlpl rfbit Mttiklaiftilif fcaeiaiak fcalm ry4i, ke tc: Untzi TCSdrdf, d. lath St dstavu Belleville koupele mine- Pan Jos. Hlidek ml. vozil mi uapoaipeaidoow tfttiltvti ft kristu tifieh 9 ftiU HAr nSsniei do trhu a dosti- Taini voae a leceni 1010 setxava se I dobrin prospechem..

Get access to Newspapers.com

  • The largest online newspaper archive
  • 300+ newspapers from the 1700's - 2000's
  • Millions of additional pages added every month

About Kansaske Rozhledy Archive

Pages Available:
8,255
Years Available:
1906-1914