Skip to main content
The largest online newspaper archiveArchive Home
Kansaske Rozhledy from Wilson, Kansas • 2

Kansaske Rozhledy from Wilson, Kansas • 2

Publication:
Kansaske Rozhledyi
Location:
Wilson, Kansas
Issue Date:
Page:
2
Extracted Article Text (OCR)

a vj'vinu kukuHco. Jednlm 1 kra- Jakd jsou vyhlfdky na letoSni A takovych byl pruh zemo tahnouct urodu. so od okresu Adair Iowfi smSrem ihovfehodnim a2 tmfif ku hrani- (Vyflato Ilospodafe.) Ilospodiif nubyl, ncni a nebude cim missourskm druhm mlstem prorokem pledpovidajkim jak6 le- akovym byl rozsdhly' pruh sevcro- nebo zima bude, bude-li sucho farmers State Bank Wilson, Kansas. Zida za pHsefl vScho obecenstva okoH a aruCujeiiplu uapokoje-ni ve vSech bankovnlch zalelitostech, jeZ mn svtfeay budou jak pro tuto zera, tak I pro Evropu, Ponlze act pCkJ6uJI na nejnliftl Ciroky. TI, jeni penfze na delSt Ca ulo2itl mini, uClnf dobfe, kdyl na nit obratl, neZU je jinam uloZf.

A 2 N. Wkbbr, president: Andv Perano, vice-president. John Wkbbr, Frank Zrman, W. p. Sekavbc, fiditeW.

zAvodd se mluvl 6esky. stFednlra a feverovj-chodnim Missouri, kdo zYlaStS velk6 sucho panovalo. ncbo mokro. Troto tak6 neodva2ili bychom so na otazku: "Jak6 jsou dobnfi kra jo vyskytly so loni i ve vyhlldky na letoSal urodu" odpoved1 strednfni a vychodnini Illinoisu, tu a tarn vo vj'chodnt Nebrasco a Kan- dati a tazateli bychom by budoucnost posuzoval v2dy jen sasu. Ncjvetsi skoda spueobena by- a na kukufici Illinoisu, kde mi- dlo mlnulpsti.

Dlouholetd zkuSo-nost 2o ka2dm kraji t6to ze- mo sucha i hmyz na znacnem umen-Scni skliznfi podilu bral. WEBER 8l PEIMANO tra JanouSka a proto jsme so nlra muscli brzo rozloutit. Dolnl snflmovna naSclio statu pfijala zdkon, jim2 so hrani mtfo za penlze nedt'li zapovidalo, vSak se-ndt osnovu zdkona toho zavrhl a tak budo zase vSo pH starem. Vo m5et5 naScm, jak so pamatujomc, zapovi-dal liru, tfcba jen pro zdbavu bra-nou, jeden zdcjSi sloup cirkvc ji2 prod lety; ani2 by bfval jak bo nyni tomu jak6hoko-liv prava. Dcmokrato naScho statu oslavl narozeniny Washingtonovy bankc-torn, jehoz so t62 sutfastni vSichni demokratifti rcdaktofi, toti2 ti, 3 12 budou miti na cestu pcnlzo.

Vstu-penky kri banketu tomu rozcsildny jsou ji2 nyni a cena jejich jest $2 za jcdriu. Hostina ta odbfvati se budo hotclu Troop Topcka, Kansas. Ellsworth organisuje so spolek, jehoz hlavnim ucelcm mil bti zvfSovdni cen rol-nickych vyrobku, asi tak jak 0 torn pan Drabek Florence, a p. Macek Noble, prod nja-tym casern psali. m5, kdo ornico jest vico hlinitd, nd-sleduje po ka2d6m velkra suchu rok veiice urodnf pokud plodin Jcst-li tedy minSni vlddni pov5- rnostni uFadovny jest spravnym, se dotfe pakli ovSem dostavl so mu2emo letos ocekdvati zcela jistg IaILSOM, KHNSHS.

obchodnici obili, uhli, hospodfskch strojich a dobytku. Neileplt coloradski ataii vidv druhv Monaroh. Sunshine a Llirnite. Ti uhl mnoh'ch krajlch naoho kukuH2n6- dosti potfebneno tepla a vie-ly, aby plodiny Mdn" vyvinouti a 10 pdsma znacn6 sucho. To ovseru pro parni stroje.

dozrdti mohlv. Ukaz tento lze si nepl-edpovlddme, nbr2 usuzujenie Hospodaf ske stroje, snadno vysvCtliti. ak minuIOStl, (tie dlOUhOlete ZKU- iako Hodgenovy klwovkf a senovky, hrabS Dowaglac a Kentucky, seci strole dtskov i hov rtAu kove. uaBsaaay jiin pmny, a gRove. i nreDove Drany, vymaieae BmitnoTy a Huiora Ornice pozeraku znafnou mCrou DVUUU M'l 1 wvavj fcGeorgovy voy.

Kratzerovy a MoKarlaodovy kryt voztky na Jednono neb dvakonl. jednim neb dvima sedadly. ilinitycli; jakez na pfiklad nalza- mu uFadovny tt. Kottsk postroje, zolezn6 i plechov Pakli ocekdvdni torn vsichni mo jihovchodnl Iowy, se-verovkhodni a several stredni 6dsti rftbee vie co farmer do hospodifatvf potJebuJe. Blerator na poled nl strani drihy, nej V6tllVIUBt.

bvsme se sklamali; a po2asi bylo prd- Missouri jako2 i jihovfchodnl a vS opd5n6, mdme za to, 2e nikdo ze 8. Westfall. pfedseda. vchodni Cdsti Nebrasky, rozpadd- John A. Lantc, mUtopfedieda A.

D. Jelllson, vyp. kaair. w. v.

jeiuson, aasir. Etendru naSfch by se rozhodne ne-zlobil, zrldt8 kdyby nroda byla prd- v4 se za neobvykl6ho sucha dro- VJiloonckd Stdtni Banka. oounke tfistice, zraka, tak2e pHStim v5 tak bohatou jako roce minu- KopltAI a prebytek $85,000. 6m. rokem jara veiice 3nadno nej- VyHzuje vSechny tankovnf zdleiitosti pfesn rychle a sprivni epi dlln stav, kyprou, sypkou tr2n( zprXvy.

Kolekce vvfizujf ae bezodkladne a zasllajl den vyplaceni za nepatrne vrstvu pfldy pfipraviti se dajf. A Jak je Amerlce. oezne poplatky. Smenky vjnotovuii se do vsecn ana sveta za neimiSi prdvfi, tento nejlepI dlfl fysi- 4-lr olatkv. Dobre obchodnl poukazky se kupujl a prodavail.

cky stav pudy dostate(5nou po- 1. Sisle estndct4ho rocnfkn Penlze vzdy nojnosti po ruce pujeem na aoore jistoty Prosfme pffzefl veSkerdho obecenstva. ftlDITBLSTVO: tFebnou vlanou a teplem jest zaru- Hospoddfe nalzal se obSirn Cldnek kou velke tirody roce, po velkera M. E. Westfall pod nazvem "Jak je America, a KwiuSS John A.

Lang Frederick Delsroth B. Westfall. B. D.Schermerhorn suchu sleduiici. Proto sucho so u.

Ferd. Pecival b. f. Mines erni a stfedni Mi Missouri v2dy pojeanam 1010 vysio nyni ve iormv nasledovdno jest rokem velmi urod- bro2ury, kterdi 61U 48 stran a obsa nym, dostavi-li se roce torn dosti huje nSkolik vyobrazeni. Pojedn4- vlahy.

Tak tvrdi star! obyvatele ni toto obsahuje ndsledujicf stati: missoursti a na tak dalece nestdvd Kansas City, 11. unora. Ccny lioveziho dobytka jako ve vsech ji-nych trzich, poklesly i zde a zna-menalo se 0 10c mene. Vybrani voli vykrmeni a vyvozu pekni a2 dobri krdvy telata $3.007.25. Vepfovy trh m51 take nizsi ceny a znamcnali nejlepsi vcpfi prodeju rocri a lehci $5.507.00.

Skopovy dobytek byl pevny, ale jehnat ccny klesly. Ovce a rocci po jehuata $7.007.45. Pscnicc pohotova platila cislo 2. tvrda 7H73c; Ci'slo 3. za 70 72c; cislo 2.

cervend 757Gc; 3. za 6874c. Strucn popis Ameriky. Puvod pficin, pro n52 veriti by se jim ne mohlo. A co plat! 0 uvedenych kra a vznik politickelio zHzeni Spoje- jinach raissourskych plati i RZEMAN, WILSON, KANSAS, sklad luCebnin, bylin, patcntnlch Kid a vech toiletnfch potfeb.

liky die Ukarskych predplsu pripravuji se peliv. Zaruujeme pravost a nejlepSi jakost vSeho druhu. nvch Stdtu. Americke zflzent. iowskych a nebraskfch a vflbeo Ndbo2en8tyi.

Skoly. Da- vsech; kde ornice jest silnS hhnita n6. fte5 Americe panujicl. Poslednl tfi 5tyry roky vyzname Americke miry a vahy. Ameri ndvaly se a2 runo? cke penlze.

Pokrok a rozvoj stvim vodnich sra2ek; spadu deStS Soustdti Americkho. Pracovni na pldnch zdpadnich a tak i pomSry Americe. ftemesla a Kukufice cislo 2. smi's. 4040, vyehodnSji staty Iowa, Ilinois a Cislo 3.

za 40c, cislo 2. bila 43c. zam6stnani Americe. Jak Missouri letech 1904 a Oves cislo 2. bilv 41c, cislo 2.

SCHERMEHORfJ SON 1905 vice dest'u nezli obyfejne. Na kde pro rolnika, nebo-li farmdfe. sledkem toho mnozi osadnici a to Indian. Ceske osady Ameri smiseny 3940c. 2ito G062c.

nejvetSi sklad mestd hlavne ti, ktefi poslednich letcfli ce. (V t6to stati uddn jest pocet usadili se na zdpadnich pldnich, ceskeho ve vSech eel- i oaevn, oouvi, kiououku, uucvuicu obwatelstva tak pro damy. Udporouci se ao pnzne vsecn nasicn cienaru, Pfedplacejte se na Kansaske Rozhledy, aneb predplat'te je svyra njich 2eskch osaddch vsech sta- to5mn Irnnri usnokoiem. iak iakosti. tak i I A LCblUVsUIW I 1 I maji bezpecnS za to, ze podnebi tani-ni se zmSnilo, ze pluh vldhu na by vale polosuchopary privolal.

te to zmne a pfispusobovdni se pod' nebi zminili jsme se tomto prdtelum Cecliach. Predplatne do tu, jakoZ 1 mfsta vSech cendch. Pfiidte a pfesvSdite se ktervkoliv Us roce, ie ceskveh osad.) Cesk6 6asopi3y II vSecko tak. iak uddvdme. 7tf Cech obnasi $2.50.

WILSON, KHNSKS, Kupujte ti obchodniku, ktefi ku Hospodafe jiz nekolikrdte a do-sud mime pevne za to, ze podnebi ce. Ceske kostely katolick6. oMaSuji Kansaskch Rozhledech Evangelickd kostely a cirkve a podpomjte domaci obchod a do se nemeni, ze pluh vldhu neprivold Jak tohoto vkazu vidlti, jsou to mac! prumysl, neb jen tak muze o- vaV a ze velkf spdd dest'u poslednich letech jest pouhou bec nase veobecn5 prospivati R. D. HEATH SONS I vesmes veci, je2 jest potfebno nov6- rozmarne prirody.

mu pfistghovalci vSdSti a nabyde Pov8trnostni ufadovna vlddniho sklad staviva. ni SirsMho rozhledu 0 zdejSich pomf- zcm5dlsk6ho odboru na celou spoil rech a 0 pHleHtostech, kter62 tato SCHWARZ stu dotazu, iaky asi rok letos ocekd- i i ie nedime ae 1 noskvtuie nfistfehovalci. Je zem NejlepSi stavivo a nejv5tf odbyt nif i je dukazem, ldci pfedstihnouti. Pfejeme si vaf Pfi2e2 obchodS. Pfijd'te nds navStfvtti.

vati mozno, odpovSd51a tchto dnu proto tento spisek prospesnym vem tato: "Obdobi nadbytecneho spaui obchodnik dest pravidla ndsledovany jsou nov jako2 i tSm, R. D. Heath Synove, obdobim zmensen6ho spddu deste ytJ WM. A fc 1 kdoz by se sem pfistShovati chtSli. citelneho nedostatku ldhy a obdo WILSON, KANSAS.

vStrnlky, pumpy, sici stroje a koflskd postroje. Sm6 Cena tto brozury je pouze 10 een- tu a pole ee zdsilkou vyplacenou bi vclkeho sucha oby5ejn5 predchazi rok, nem2 znaSn6 sucho postihlo jednotlive od sebe vice m6nS vzdd-lene krajiny." Je-li tomu skutecnS KANSAS WILSON kamkolivk zde Americe aneb do Evropy. Zasilejte objedndvky na: Pf edplaf te se na Kansaske Rozhledy. nArodnI TISKAENU, Predplatn6 obnasi pouze $1.50 na rok. 509-11 So.

12th Omaha, Neb. tak, tedy ocekdvati mu2eme, ze le-tosni rok naSich kukuriSnch a travinnych btdtech pfinese mnohem vldhy, dest'u ne21i oby2ejn5. Pamatujete se zajist6 dobfe na Kapesm inapy James Latta Dr. W. E.

Kendall zubm lekar. WILSON, KANSAS. Vvkoniva vteinou zruCnostf ve kter6hokoliv5k ze stdtii Americkjch, minuly rok. Pravdou, prostou sku- tecnosti jest, ze do 1, cervence, ba na nichi' je rozdgleni die okresu. vScchny drdhy, vsechny standee, cky prdce do oboru jeho nale2ejfcf.

pfipojenm seznamem vsech drdh a lAioh odboeek. seznamu okresu tcmSf do polovice mgsice toho, me-li jsme mene" dest'ii neili obycejnS a ze teprve vydatne destS druhe po-lovici cervence a srpna kukufici spa- Ceny m(rne. 6xir mm mMm 7 lky, leCiva a luEebniny. Obchod zalozeu roktt 1877. WILSON KANSAS.

My zaruCujeme osobni dohlfdku na zhotovovatif pfedpisfl poctem obyvatelu a rozlohou, eka- mi. potoky, jezery, reservacemi sily. Bez nich sklizcii plodiny td 0 JENOM nejvy-brangj( je-men a nejlepSl Ce-sky chmel jestpo-uilvan Goetzova Country Club lahvoveho piva. Objednejtesibed-nu na zkouSku. 80tf U.

K. GOETZ BREWING JOSEPH, MO. mnoho procent by byla poklesla. viemi misty, m2sty, osadami a po-stami mdme po 25 centech. Mapy Pouze nej5ist5fch a nejryzejSfch leku "Nedostatek det'u kvStnu a VI 1 I 6 m6 oelch Spojench Stdtu, vsak bez Pou21vame cervnu neposKoai nasem pasmu NejleynSj( ceny vzhledemk jakostl.

kukuficnem kukurici, pakli vydatnd seznamu mist, mdme po 25c. a Dr. J. P. Pecival, iesky lekaf a ranhojli.

Telefon domg I Tel. tif adovni 134 I 144 WILSON, KANSAS. tffednf hodiny od 10. do 12. rano a od 1.

do 4. hod. odpoledne. Mituo caa tento, maze bt kotisnl-tovin pouze ve svlm domove. MA ty nejpraktlttejsi prfstroje naupra venl skel na vase ocl.

a vcasnd vlaha a srpnu se $1.00. Za tu cenu zaSkme jedny J.K. FINN dostavi. neb druhe wDlacene kamkoliY LtKAk A RANHOJlC. America neb Evrop.

Penlze nej- minulem roce nasem pdsmu lepe poslati poStovnl poukdzkou na kukuricn6m nalezlo se nSkolik vt Telefon pfsilrnS 5(slo 82, uy tu 2. 2. nasi adreau: sich i menich kraju, je2 trpSly Ufitute mfrn5. 2-lr Narodni Tiakama, znanvm suchem nej en kvStnu a i i i fAfi ern Cl 1011. OA riwl.A XTAk ImtT CrtM KANSAS.

cervnu, ale po ceie odqodi ou. xiu umouu,.

Get access to Newspapers.com

  • The largest online newspaper archive
  • 300+ newspapers from the 1700's - 2000's
  • Millions of additional pages added every month

About Kansaske Rozhledy Archive

Pages Available:
8,255
Years Available:
1906-1914