Skip to main content
The largest online newspaper archiveArchive Home
Cesky Lev from Cuba, Kansas • 7

Cesky Lev from Cuba, Kansas • 7

Publication:
Cesky Levi
Location:
Cuba, Kansas
Issue Date:
Page:
7
Extracted Article Text (OCR)

predmtu, tak jest to i ndbozen- pravda, zc ldpe umSji hospodafit a Ceskoaiiiericktf sYobodomysln6 ftkoly a filosofic Zdrubkova. 1VI I JI' Jaka to shoda tchto mudrcu, ac" uzfvajf kazdy jinych slov, vSak vy-jadruji tu samou mySlenku. Ale jedna vc nich napadne bije do oka; to jest, to slovfko ktcrd sc vscch objcvuje. Jako by stvim. A ktery jest pravy predmt? OdpovSd' spravedlivou ndm mohou dati ti, kteH zkusili rozlin6 a po-znali jeden byti nejlepSfm a za dru-h, posoudi'me ze zevni Cinnosti, poie vzaciavat nez rusu seaiaci, prece prospich toho, ze mohou ruskemu sedlaku vzory hospodare-m byti je nesrcvnatelne maly naprot 1 Skode; kterou Rusko nich md hlavn mi'ti bude, nepostavf-li nSmcckd povodni pevnou hraz.

Fa-natism nemcckych kolonistu a jejich nenavist vuti Rusum nejMpe charakterisuje, 2e dosud neudal se plfpad, aby Nemec vstoupil Ru- vsecka spravedlnost cloveka sesta- vlivu jakyz na nS piedmet ucty, jejich ma. A tu i Zdrubkovi bnde-li Jak znamo, zaloeny jsou na mnoha mi'stech Soustdtf tak zva-i6 cske svobodomyslne" Skoly. Majf? chvalnon stranku uSeli svem tu, ze slouzf zachovanf ja-zyka cesk6ho zde Americe. Na druh6 strane vsak jest 't6z snahou jejich vymuiti vyucovanf vSecko chti'ti prav souditi nemuze ujfti, le pravda se musf pYipsati tomu naza-retsuemu, ale pardon! vzdyt' vi'me, le Zdrubek ty chceignorovati. Nekdy se tak6 dostane Zdrubek vala torn, kdyz on nebude cini-t i.

Coz nemSli ti mudrci lepSi-ho pojmu spravedlnosti, nez ze jest to ledova necinnost? Clovku az zuby drkotaji', kdyz si pomyslf jaky by to byl ve svStfe poradek, kdyby se lide meli obmeziti na'toto zaporn6 pravidlo, a kazdy jen kojil se ti'm, ze nekona nic zlho, aniz by pomyslil na to, co by mohl kde vykonati dobreho. sem ve svazek ph'buzensky, manzel-stvfm. NSmec nikdy neustoupf od svho plemenneho nepfdtelstvf a Rusum, nikdy, Mdnymi spusoby nebude mozno udlati nho ru-skho obana, a proto je Skoda a-su a prace na Nemcu; spfSe je treba pomySleti, kterak by byli odstranni hrani-nych kraju ruskych, ktery jinak ve velmi bh'zke' budoucnosti hrozf upln6 zaVodnSnf NSmcu. poslednf dobe tak zvand n- na hlubokou vodu ve sv6 filosofii. Chce ji mi'ti ph'snS rationdlnf roz-umovou, ale nez" se nadSje klopyt-ne a zustane lefeti na poli vfry.

Pravilt', ze nemame zoufati, ale vzdy uvdziti, ze vechny zpevy a zmeny nasem ivote jsou jen spo-jeni ph'in a jejich niilnych nasted-ku a ze tedy i to nejhorU mule nam slouziti 1c dobremu! cemu ten dodatek? proc nemame zustati ve vSem duslednS rationalnfmi jest-li Nu tak se honem podfvejme na pravidlo toho nazaretskho, ten pravi: A protoz vsecko, co byste chteit aby vara lid6 inili, tak i vy inte jim. zde vane jiny vitr! ndbozenstvf. Vyucovanf deje se na zaklade cftanek sestavenych od F. B. Zdrubka, a vydanych Aug.

Geringrem Chicagu. Na mfste nabozenstvf obsahuje II. cftanka racionalnf mravouku Zdriibkovu. Zdrubek jest tedy mravodarceni eskych svobodomyslnych Skol Americe. Stavft' se zde Zdrubek co velmi neutralnf clovSk, ktery se sazf na Olympu svelio rozumu a docela ja-ko nestranne pronasf soud nad t-mi ruznymi, jak pravf reformatory nabozenskymi, rnezi nez radf tz toho nazaretskho, a snazf se po-vznesti jej na rovny stupen starych narodu" tfm, ze pravf: "Nejlepsf nabozenstvf jest ono, Mere" hlasali mudrci starych naro-du a ktere tak kizal JezfS, zakla-datel kfestfanstvf, a sice: Miiovati blfznfho jako sebe samho, a ciniti kazdmu to, co chzeme aby on ci- zde to Mneinf'S zmizelo bylo obraceno naopak; zde vynika slo- vi6ko zde nenf lovek tla-cen do ledove necinnosti, ale cte-vreno mu pole vsf mozn6 cinnosti na poli do bra; skrze Cineni dobra to pravd zdsada? na utfkati a sta-veti se na pole vfry cas nouze? Proc toho ci'til pan Zdrubek potfe-bu? Pro nemame se radji tedy postaviti tvdn tvar logickm za-mrum naseho rozumu misto aby-chom cekali nco jinho? nu, ne vyhovi se i pozadavkum pravidel Dfedchazeii'ci'ch, ienom ze tmito povznesen jest clovek mnohem vy i i v.

se. jaKTOZQiiny vnv na svet maji ta pravidla starych mudrcu od vli-vu jejz ma pravidlo jezfse rauze si kazdy sam dale predstaviti, a po-tom nechame Zdrubkovi a jeho na-sledovm'kum, aby se tesili jeho nalezu. nil nam. Tak5 to cti se dosta.lo mecka otazka zafna vstupovati novou, neLddoucf ano nebezpecnou fasi. Ndm hrozf nebezpecf, fe Nemci ulebedf se naSich pohra-nicnych gubernii'ch navzdy na zakonnym zdkladS.

tomu si vyhlfdli zdkon ze dnc 9. Cervna 1885 ,,0 vecnych najemcich zd-padnich a bedohorskych gubernii'ch. Zakon ten chtl kolonistu nadSIati ruske poddand a proto jim sh'bil, kdyz ruske poddanstvi pfi-jmou, ze mohou byti na-jemnfky pudy" bez ohledu na sviij puvod a v)7znanf. Zatim ale se ukazaio, ze Nemci prijimaji ruskd poddanstvi' jen na oko, byti poddanj'mi Nemecka. kamz chodf i na vojenskou sluzbu, kter6 Rusku se vyhybaji.

Dovo-lavajfce se tohoto zakona, Nemci chiejf prinutiti samu ruskou vladu, aby jim pomahala pfi dobyvanf ru- tomu nazaretskmu, ze jej Zdrubek povzesl tem starym mudrcum na roveni a iak vdecnv bv mel chceme se to p. Zdrubkem hd-dati, ale nemuzem si ho vy-svetlit. Jednu jete vec si nemuze Zdrubek dobfe vysvetliti, to jest: estli se zaklada na rozumu aneb jestii se zaklada rozumna svedoml. Nemuze se rozhodnouti co bvlo drive, jestii slepice, nebo vejce; pravft'. ze kdyz jest rozum nevyvinuty, jest pry nevyvinut i svedorni, (II.

ci't. st. Zde cini vyvin svedorni zavisly od vyvi-nu rozumu. Zrovna nasledujfcf vete zase pravf, ze naro-dov 1 m'zkosti svedcmf, pova- byti svet Zdrubkovi za tuto nove objevenou vec! to jiste svet neve-del, az prislo devatcnacte stoletf a povedel mu to Zdrubek! Ale pfece se musil ten Zdrubek nejak prepocfst! Neco torn rau-sf vezet. ze ten nazaretsky posiavil svuj stav na ssutinach vsf stare moudrosti! Ano Zdrubek se tak kdyz chtel to ucenf starych mudrcu pfivsti tfm krest'anskym pod jeden cepec.

zujf kradez a vrazdnf za dovolend ske zeme. Majf tfm naspech, vkony; jinymi slovy, Zdrubek protoze se ocekava vydanf novdho tvrdf, ze rozum techto narodu jest zakona, kterym bude cizincum za-obmezen svedomfm jejich, aneb zej povezeno Rusku kupov'ati i najf- mati pozemky. Budou-li uznani za ''vecne ndjemnfky, stane se jim zby tetnym pudu tu kupovati. Nvnf te rationainf filosofii ZdrubkovS. Dolkneme se jen ne-kolika vcci: Zdrubek pravi ku pr.

ucelu zivota cloveka, ze jej muze clov5k dosahnouti ti'm, kdyz vse-cky sv vlohy a sily souhlasne vy-vfji a die pniodm'ch zakonu je uz-va. Blaenosii pry dosahne clovek uspokojem'm fadnym vsech pu-du a potreb svych. (II, it. st. 214.) Nechceme popi'rati toto ucem, ale jest jeden pud, ktery od vSku ovladal narody na zemi, ale ktery p.

Zdrubek uplne ignoruje praktickych a mravm'ch narodech svych, totiz: ten pud nabozenstvf a modiitby, ktery jest cloveku uro-zeny, soudic 2 jeho vseobecnostij ktery se sice muze utlumiti a zni-citi jako kazdJ jinj i Ikthetny pud; a to hlavne jest ucelem techto svo-bodomyslnych Skol. My tvrdime ze clovek lrifie dosahnouti blaze-nosti jen tehdy, kdyz i tetltO pud rddn tipokoji. Nemuze jej tehdy 2ldvSk ignofovati. U2inMi nabo ieflstvi lidi blaleftmi mnl to ehy-ba naboastvi, jako predmetu ndboerisk tScty. Liska mo- rozum zaklada se na svedomf! Tot' podivnd logika! Kam to vsecko clovek pfivede, kdyz se utrhne a spustf.

Za tfm svym rozumem ne- maje fact, slov teiidriim Kemeck ryboj Rusku Zaddme ctenafe tohoto listu, kteff majf dobrd aby si neob- Ano, oni ti uern se tak zmylf pri sevleobecnovanf vecf, privadfm jich pod jeden vyraz. Nuze, neni to vlastne tak velky rozdfl, jen asi takovy, jako je mezi a Podfvejme se na to pravidlo" tech starych mudrcu. Confucius oOO lei pred Kristem. Co nemas rad, kdy2 se deje tobe" neiii jinym. IsokrateSj IfiO let ICristefn.

Necin jinym to, co by te hnva lo, kdyby ti inili jim. filler, 1 rok po Kristu. Nein jinym, co nechceS aby ti jinf iinili Nemecky vyboj Rusku pokra- tezovali ndm psati, neb bude nam cuje prese vsecka opatrenf vlady i vftany ka2dy slnsny dopis. Tou-proti hlmu, NemeCtf kolonistu zebnS budeme jich ocekdvati. napordd zustdvaji zivlem Riiskuj Jestlie nebude "Cesk epratelskyirl, a nepMtelstvf sv zajiiiiavtf budou tfm itendfi sami dftVajf pech'ovati fuskynljviiti, nebot'kazd jest zvdn, aby iedWkfiffl, tgdy ilafOdu rfkajl, i pr 0 L.

dopisoval. Prosfme pfAvS nlred tnilujf a jen vlddg vSelik 2prdyy, ktere milerddi uve- blaH, milujeraeli seprav phd maS tu chyba iiznl lagDbrI j6U odputcl. Aikoll ejejnimer.

Get access to Newspapers.com

  • The largest online newspaper archive
  • 300+ newspapers from the 1700's - 2000's
  • Millions of additional pages added every month

About Cesky Lev Archive

Pages Available:
252
Years Available:
1891-1892